Visie & missie

De toekomst is nu en nu zijn Samudaya, Satyam Yoga en Mindfulness Centrum Deventer onderdeel geworden van Levend Licht. Al jaren zocht ik naar een vorm om yoga, meditatie en therapie te verbinden. In 2015 ging daadwerkelijk de nieuwe website online van Levend Licht, centrum voor persoonlijke groei en innerlijke ontwikkeling. Het centrum slaat de brug tussen reguliere gezondheidszorg en complementaire zorg. Je vindt hier diverse mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, op meerdere niveaus. Als psycholoog, integratief (psycho)therapeut, yogadocent en Mindfulness trainer, zet ik krachtige werkwijzen van zelfonderzoek in om je in staat te stellen lichter te leven en vrij te kunnen Zijn. Daarvoor is het nodig om jezelf eerst in het middelpunt van de aandacht te zetten. 

Levend Licht - Lichter Leven

Ja, zeker een prikkelende naam met meerdere betekenissen. Voor mij staat Levend Licht voor dát wat we in onze diepe essentie zijn: eeuwig licht dat tot leven, tot manifestatie komt, in het hier-en-nu. De ondertitel Lichter Leven verwijst naar het lijden dat inherent is aan dit leven. Telkens weer lijden we bij het gebrek aan vastigheid in de relaties met mensen en dingen waar we het meest aan verknocht zijn. Hoe meer we verlangen naar iets, des te meer we lijden. En we lijden nog eens extra wanneer we de strijd aangaan met onze verlangens en emoties. En dus lijkt vermijden de beste optie, maar de ervaring wordt hier slechts intenser, intimiderende en overheersender door! 
En dan nog vergissen we ons dagelijks als we onszelf schetsen als een vaststaand persoon, een 'ik' met vaste eigenschappen. Dit ben ik wél, en dit ben ik vooral niet. We houden zo vast aan dit zelfbeeld dat we onze ware aard niet meer herkennen. Zowel negatieve als positieve eigenschappen worden ontkend, vervreemd of listig geprojecteerd op een ander. En dit onjuiste en vernauwde beeld van onszelf (identiteit) levert ons veel lijden op.
Wanneer ik cliënten vervolgens vraag waar ze naar op zoek zijn, en wat voor hen 'gelukkig zijn' betekent, dan is het antwoord in de kern steevast rust, vrolijk, energiek, vrij, en licht zijn. Maar is het wel mogelijk om ons te bevrijden van het onvermijdelijke lijden? Is er een andere weg? Een lichtere weg? Boeddhisten, yogi's, psychotherapeuten en ikzelf geloven van wel. Niet door jezelf keer op keer te verbeteren, te streven naar een betere versie van jezelf, op welk terrein dan ook, maar door onze schijnbeelden over onszelf, de wereld én het leven te doorzien en los te laten. En een houding te ontwikkelen van invoelen, (zelf)acceptatie, gelijkmoedigheid en innerlijke rust. Als we het licht van bewustwording laten schijnen op de werkelijkheid, dan gaat er letterlijk 'een wereld open'. 

 

Levend Licht over >>

Persoonlijke groei

Innerlijke ontwikkeling